Težave z dimnimi plini iz kurilnih naprav in njihovo odstranjevanje z generatorjem prisilnega vleka

Sodobne kurilne naprave, ki uporabljajo za vir toplotne energije trda goriva (polena, sekance, pelete in drugo), delujejo optimalno in učinkovito le ob ustreznih kurilnih pogojih.


Ti predstavljajo:
a)      kakovost in ustrezno vlažnost uporabljenega goriva;
b)      zadostno količino in ustrezno temperaturo svežega zraka za optimalno izgorevanje;
c)      čistočo kurilne naprave in prisotnih elementov kurilnega sistema;
d)     ustrezno strojno konstrukcijo kurilne naprave in dimnika;
e)      sprotno odstranjevanje plinastih produktov (nastalih dimnih plinov).

















DIMNIKI IN MOREBITNE TEŽAVE PRI IZGOREVANJU
Dimniki so relativno preproste naprave, ki delujejo po principu vzgona toplega zraka. Ob pravilnem delovanju zagotavljajo optimalen vlek nastalih dimnih plinov pri kurjenju iz kurilne naprave v okolico.
Nepravilna konstrukcija dimnika, neustrezna goriva, zunanje vremenske razmere (veter, spremenjen zračni tlak, temperatura…), modifikacije v obstoječem ogrevalnem sistemu (dodatna vgradnja kamina) in drugi lahko pripeljejo do težav pri izgorevanju določenega goriva. Te se kažejo v neprijetnih vonjavah v bivalnih prostorih, prašnih delcih, sajah, katranu in strupenih, smrtno nevarnih kemijskih spojinah. Omenjene spojine nastajajo pri nepopolnem izgorevanju in lahko vstopijo v naše telo z vdihavanjem. V najslabših primerih lahko nepravilno delujoč kurilni sistem ob neprimernem prezračevanju oz. nepredvidljivem spletu okoliščin privede do zastrupitev in nenadnih smrti.


TEŽAVA IZ PRAKSE
Pred 2-letoma smo kupili starejšo hišo, ki je že imela vgrajen zidan dimnik. Kupili smo peč na trda goriva (30 kW) z zalogovnikom in jo ustrezno priključili na obstoječ dimnik. Premer izpušne cevi iz kurilne naprave je znašal 150 mm. Prav tolikšen je bil premer odprtine dimniške tuljave. Centralna peč je delovala brezhibno in brez večjih težav. Mesečno jo je bilo treba temeljito očistiti ter iz nje posesati saje.
Lansko leto smo se odločili, da bomo v dnevni prostor hiše vgradili še dodatno kaminsko peč na drva oz. polena za prehodno letno obdobje. Izpušno cev iz kamina (premer 120 mm) smo speljali v že prej omenjeno dimno tuljavo.
Obstoječega dimnika nismo želeli rekonstruirati, zaradi visokih naložbenih stroškov in dodatnih gradbenih del v hiši.
Obstoječ kurilni sistem

Težave z izgorevanjem v posameznih kurilnih napravah so se začele po določenem obratovalnem času (približno 2 tedna po čiščenju vseh dimnih kanalov in obeh kurilnih naprav) kot posledica poslabšanega vleka dimnih plinov. Vzrok je bila sprememba na obstoječi dimniški tuljavi prej z enim in sedaj z dvema dimnima priključkoma.

Sistem po vključitvi kaminske peči
V dimni cevi so se zaradi nepopolnega in neoptimalnega izgorevanja začele hitro nabirati saje. To je povzročilo manjšanje premera prehoda dimnih plinov skozi cev, povečana hrapavost je povzročila dodatno zmanjšanje hitrosti dimnih plinov iz peči. Posledično se je zmanjšala moč vleka, kar je privedlo do neučinkovitega izgorevanja trdih goriv.
Rezultat ogrevalnega sistema je bil:
      o   neoptimalno gretje sanitarne vode in ogrevalnih prostorov;
      o   neučinkovito izgorevanje goriva (velike količine nastalega pepela);
      o   neprijeten vonj in prašni delci v kurilnici;
      o   nezmožnost kurjenja v obeh napravah hkrati;
      o   nezmožnost kurjenja ob določenih vremenskih pogojih (veter, visoke temperature poleti …);
      o   nevarnost zastrupitve z morebitnimi plini ob neprimernem zračenju prostorov ali ob izključenosti    senzora strupenih plinov.

REŠITEV TEŽAVE
Za rešitev zastavljene težave je bila ob nasvetih različnih strokovnjakov, delovnih mojstrov in samoiniciativnega pristopa sprejeta odločitev vgradnje strešnega dimniškega ventilatorja (generatorja vleka dimnih plinov) z relativno majhnim naložbenim vložkom in nizkimi obratovalnimi stroški proizvajalca Gemi Elettronica (spletna povezava: www.gemimarket.it/si/aspiratori-per-camini/71-stresni-radialni-ventilatorji-osnovni.html).
Učinkoviti ventilatorski sistem deluje s pomočjo izmeničnega električnega toka 230 (V) in 50 (Hz) ter zagotavlja prisilni vlek dimnih plinov iz kurilnih naprav, ki so vezane na dimniško tuljavo.
 

Generator prisilnega vleka na vrhudimnika



ZAKLJUČEK
Z omenjeno napravo smo rešili veliko težavo problem obeh kurilnih naprav, sistem pa deluje po preoblikovanju odlično. Montaža je preprosta, ventilator ima tiho delovanje, ne potrebuje dodatnega vzdrževanja, dodatni stroški pri porabi električne energije niso visoki in se še dodatno kompenzirajo z nižjo porabo uporabljenih goriv.
Naprava lahko služi tudi za prezračevanje bivalnih prostorov v vročih poletnih dneh.  

Več podatkov si lahko preberete na spletni strani proizvajalca: www.gemimarket.it/si/
Filmček delovanja in vgradnje je mogoče najti na spletni povezavi: youtu.be/o-d26Oz71hI


Komentarji